11 Ocak 2007 Perşembe

Google´da çalışma anketi

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google´da çalışmak için ne yapmalı? İşte bu sorunun cevapları;

Hiç köpek gezdirerek para kazandınız mı? Yalnız mı yoksa grupla mı çalışmayı tercih ediyorsunuz? Herhangi bir konuda dünya rekorunuz var mı? Doğru cevaplar size Google'da bir iş sağlayabilir...

'Kaliteli ve zeki' elemanlar çalıştıran arama motoru Google, seçeneklerini genişletti. Artık kitap yazan veya kendi kulübünü kuran insanlarla çalışmayı seçiyor. Google'ın hızla gelişen arama ve reklam bölümleri için daha fazla mühendis ve satış temsilcisine ihtiyaç var. Bu yüzden her ay eline ulaşan 100 bin başvurudan en pırıltılıları seçebilmek için otomatik bir yol başlattı. Başvuranların doldurduğu ayrıntılı online ankette, adayların davranış, kişilik özellikleri ve hayatı araştırılıyor.

Sorular özel hazırlanıyor
Ankette adaylara, ilk bilgisayarını kaç yaşında aldığı, hiç öğretmenlik yapıp yapmadığı, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon düzenleyip düzenlemediği ve buna benzer sorular soruluyor.

Cevaplar, Google matematikçilerinin düzenlediği formüllerle değerlendiriliyor. Adaylara 100 üstünden puan veriliyor ve şirketin kaotik ve rekabetçi kültürüne en çok uyan kişi belirleniyor. Biyografik anketleri sadece Google uygulamıyor. ABD'de büyük şirketler, bu yola girdi.

Google, son üç yılda çalışanlarının sayısını ikiye katladı. Halen 10 bin kişi çalıştıran şirket, bu hızla devam ederse yıl sonunda iki katı çalışana sahip olabilir. Bu, haftada 200 kişinin Google'a katılması demek.

Şirket, ilk olarak Google'da en az beş aydır çalışanlara 300 soruluk bir anket doldurttu. Ankette, olgulara dayanan bazı sorular (Hangi bilgisayar programlarını kullanmayı biliyorsunuz?), davranışı inceleyenler (Çalışma masanız toplu mu yoksa dağınık mı?) ve kişilik özelliklerinizi anlamaya çalışan (Dışadönük müsünüz, içedönük mü?) sorular vardı.

Akademik başarı nedir ki!
Ankette, 'Hangi dergilere abonesiniz?', 'Evcil hayvan besliyor musunuz?' gibi hiçbir kategoride yer almayan sorular da bulunuyordu. Sonuçlar incelenince şirketin akademik başarı takıntısının (ortalaması 4 üstünden 3'ün altında olanlar işe alınmıyordu) başarıya bir katkı sağlamadığı görüldü.

Testi hazırlayan organizasyon psikolojisi uzmanı Dr. Todd Carlisle, "Bazen fazla eğitim işinizde zarar verebilir" diyor. Anket hakkında da "Birine kiminle evlenmesi gerektiğini açıklayan mükemmel bir veri tabanı gibi" diye konuşuyor.

Vaaay anasını yaav tam benlik birini aryolarmış

Hiç yorum yok: