4 Ocak 2007 Perşembe

Türkçe Sözlü Rap Tarihi


90'larin ortasindaki saman alevini andirir Cartel olayini saymazsak, rap müzik Türkiye'de son bir iki yil hariç, hiçbir zaman büyük kitlelerin karsisina çikmadi! Ama rap, 90'li yillarin basindan itibaren Türkiye'ye, özellikle Almanya'da yasayan gurbetçilerin çocuklari üzerinden girmeye baslamisti bile. Bu yazi dizisinde tarihinin büyük bir kismi yeraltinda yazilan Türkçe rap'in hikayesini sizlerle paylasacagiz...

Öncelikle herkesin merak ettigi bir soruyla baslayalim. Yasal olarak piyasaya çikan ilk Türkçe sözlü rap parçasi neydi ve kime aitti? Cevap, King Size Terror grubunun 1991 tarihli 'The Word is Subversion' albümünde yer alan 'Bir Yabancinin Hayati' adli sarki. Parça, Almanya'da yasayan Türklerin sorunlarini anlatiyordu.

Zaten 'The Word is Subversion' albümünün genelinde yabanci düsmanligina ve Almanya'da uygulanan politikalara karsi bir tavir vardi. Parçayi Karakan grubundan tanidigimiz Alper A. yazmisti. King Size Terror adiyla Almanya'nin Nürnberg sehrinde müzik hayatini sürdüren Alper A. baslarda hep Ingilizce sözler yazmis, 'Bir Yabancinin Hayati' ile Türkçeye geçis yapmisti.

AKSAK RITIMLERDEKI TÜRK MELODILER

Türkçe rap'in temelleri Almanya'da yasayan Türkler tarafindan atildi. O dönem Berlin'de Ingilizce rap yaparak birçok konsere çikan ve Almanya'daki azinligin sesi olan Islamic Force, bugünkü Türkçe rap sound'una yakin çalismalar yapiyordu.

1992 yilinda çikardiklari 'My Melody' isimli single'lari ile hálá Alman rap tarihinde bir dönemin baslangici olarak görülmekteler. Islamic Force, Boe B, Dj Cut'em T ve Dj Derezon'dan olusmaktaydi. Grup, 1993 yilinda bir de EP yayinladi. Bu çalismalarin hepsi Ingilizceydi ve formati ise Bir Yabancinin Hayati gibi plakti.

1993 yilinda Almanya'nin taninmis bagimsiz müzik sirketi Mzee'den çikan 'Alte Schule' isimli toplamada, Heidelbergli Advenced Chemistry ekibinden Boulevard Bou, sözleri Almanca bir parça ile toplamaya katildi.

Parçanin alt yapisi tamamen Türkçe sample'larla yapilmisti. Bir yil sonra Boulevard Bou bu kez Advenced Chemistry'nin 'Operation Artikel 3' adli parçasinda Türkçe bir bölüm söyledi.

1994'te Frankfurt'un sayili underground gruplarindan sayilan Asiatic Warriors 'Told Ya' isimli ilk albümünü yayinladi.

Hem plak, hem CD olarak yayinlanan albümde yer alan 'Life is a Fight', Türkçe rap tarihinin önemli parçalarindan oldu. Çünkü parçada daha sonra Intikam grubunu kuran MC'lerden Savas, Türkçe bir bölüm söyledi.

Almanya'nin üç farkli noktasindan baslayan Türkçe Rap hareketi ileride çok büyüyecek bir türün ilk habercisiydi. Türkçe pop, arabesk ve türkülerden alinan melodi sample'lari bir anda Almanya'da yasayan Türk gençlerinin gözdesi oldu.

1994 yilinda Almanya'nin Wiesbaden sehrinden Micforce adli grup 'Britkore' diye tabir edilen, özellikle Public Enemy'nin yolundan giden Ingiliz gruplarinin yaptigi türe yakin parçalar piyasaya sürdü. 'Fuck You Skin' adli single sarkilari ile dikkatleri üzerine çeken grup, daha sonra 'It Ain't Over' isimli EP'lerinde yeralan 'Selam' ile mars gibi bir ise imza atti. Sözler Ingilizce olmasina ragmen aralarda Türkçe kelime ve cümlelerin geçmesi yüzünden Micforce su anda müzik yapmayi birakmis olsa da bilinen ve takdir edilen bir grup oldu.

TÜRK BAKKALINDA SINGLE SATISI

1994'te yine bir ilk gerçeklesti ve tamami Türkçe olan ilk albüm Frankfurt'ta yayinlandi. Kendi plak sirketleri Looptown'i kuran Dj Mahmut, Volkan T, Murat G ve Kmr ilk albümleri 'Looptown presents Turkish Hiphop'i piyasaya sürdü.

Albümdeki 12 parçanin neredeyse hepsi Türkçeydi. Bir Türkçe rap ustasi olan DJ Mahmut, tüm parçalarin altyapisini hazirladi. Sosyal mesajlar içeren albüm Türkçe rap dünyasinin kilometre taslarindandir. Ayni yil King Size Terror grubu 'Ultimatum' isimli albümünü piyasaya sürdü. 'Defol Dazlak' ve 'Cehenneme Hosgeldin' adlarini tasiyan iki Türk parça, ezilen Türk gençlerinin Almanya'ya verdigi mesaj oldu. Bu albümde ilk kez Karakan adiyla da karsilasiyoruz.

Türkçe sözlü rap parçalar 'King Size Terror Feat. Karakan' adiyla lanse edilmistir. Almanya'da Türklerin evlerinin dazlaklar tarafindan yakildigi dönemlerde 'Defol Dazlak' Türk gençleri arasinda bir mars haline gelmisti. Sadece Türk bakkallarinda yapilan single satisi ile iyi bir ticari basari yakalandi. Bu albüm, King Size Terror albümünden farkli olarak sadece CD olarak basildi.

CARTEL 1 NUMARA TÜRKIYE'NIN YILDIZI

1995 yilinda Berlin'de Cartel'in temelleri atildi. Almanya'nin Kiel kentinden eski bir breakdance grubu olan DCP (Cinayi Sebeke), Nürnberg'den Türkçe rap ustalari Karakan ve Berlin'den Erci E. devrim yaratacak proje için biraraya geldi. Cartel, MTV'de yayinlanan bir haber sayesinde Türkiye'de de duyuldu.

Kapüsonlu kizgin bakan 'kan kardes' gençler ilk anda yadirgansa da bir anda medyanin gözdesi haline geldi. Yurtdisinda Polygram etiketiyle basilan albümün Türkiye'ye lisanslanmasiyla burada da Cartel çilginligi baslamis oldu. Milyona yakin bir satis grafigi çizen Cartel bir anda Türkiye'nin yildizi oldu. Gazete köselerine kadar ulasan yorumlara sebep oldu.

1996'da Türkiye'de yapilmis ilk bandrollü rap albümü çikti. Isin ilginci bunu Gemlikli bir grubun yapmasiydi. Hedef 12, Ada Müzik'ten 'Tam Isabet' isimli albümüyle adini duyurdu. Ardindan Almanya'nin Köln sehrinde yasayan TCA Microphone Mafia da 'Vendetta' isimli albümüyle sinirli bir kitleye seslendi.

1997 yilinda Erci E, Cartel'den çikan ilk solo sanatçi olarak ilk albümü 'Sohbet'i çikardi. Kisa bir süre sonra Karakan 'Al Sana Karakan' adli albümünü yayinladi. Albüm, 45 binlik bir satisa ulasti. Özellikle Erkin Koray sample'li 'Yagmur' parçasina çekilen klip oldukça begenildi.

1997'de Berlin Kreuzberg'den Islamic Force'un, tamami Türkçe sözlü ilk albümü 'Mesaj' Almanya'da piyasaya sürüldü. Albümde bir de yeni yildiz vardi. Killa Hakan gerek sözleri, gerek stili ile bir anda parladi. Temmuzda Turbo'nun (Statik, S2K) Blue Jean Dergisi için hiphop sayfalari hazirlamaya baslamasi, Türkiye'de rap gruplarinin bir araya toplanmasina sebep oldu.

Blue Jean bir anda Türkiye'de yapilan organizasyonlarin, konserlerin ve gruplarin duyuruldugu bir platform haline geldi.

1998 yilinda piyasa yavas yavas canlanmaya basladi. Hedef 12'den Maho B, yanina Ozzy'i de alarak 'Rapor 2' isimli grubu kurdu. Rapor 2 o yillarda bir ilki gerçeklestirerek albümden 'Çiz' isimli parçayi single olarak yayinladi. Radical Noise grubu ile yapilan düet, su ana kadar yapilmis en iyi Türkçe Rap/Rock crossover'i olarak tarihe geçti. Frankfurt'tan Dj Mahmut ve Murat G ikinci albümleri 'Garip Dünya'yi piyasaya çikardi. Albüm, farkli sound'uyla elestirmenlerden tam not aldi. Bu albümden sonra Dj Mahmut, Looptown'i kapatma karari aldi ve Murat G ile yollarini ayirdi.

1999'da Türkçe rap tarihinde bir kilometre tasi olan 'Yeralti Operasyonu' raflardaki yerini aldi.

Hiç yorum yok: